Kategoriler
Bahçe sulama nasıl yapılır?

Bahçe sulama nasıl yapılır?

29.09.2021
Bahçe sulama yöntemleri artıları ve eksileri ile birlikte ilgililere seçenekler halinde sunulmaktadır.
En çok tercih edilen yöntemlerin başında damla sulama geliyor. Bahçenin büyüklüğüne ve içerisinde yetiştirilen bitki - çiçek türlerine göre sulama çeşitleri arasında tercih yapılabilir.
Bazı sulama teknikleri çok kapsamlı ve detaylı iken bazıları ise sadece ekonomik gerekçelerden dolayı tercih edilmektedir.

Damla Sulama Tekniği ve Özellikleri       

    

 

 

 

Bir Diğer Seçenek: Yağmurlama Sistemi

 

Karık Usulü Sulama

 

Çimlerde Su Tasarrufu

Küresel ısınmanın etkileri gün geçtikçe artış gösterirken, su kaynakları ve su tüketimi gibi temel ve önemli konular gündeme gelmeye başlamıştır.

Yüksek sıcaklıkların sebep olduğu yaygın kuraklığın ve iklim değişikliğinin su kullanımına etkisi her geçen gün artış göstermektedir.
Dünyanın pek çok yerinde etkili olan bu problem, su kyanaklarının kullanımında ve sulama yapılan alanlarda su kısıtlamaları yapılması zorunluluğunu doğurmuştur.

 

Özellikle de çimenlerin sulanması konusunda!

Kamuya açık büyük parklarda, peyzaj alanlarında, konut evlerinde ve pek çok alanda kullanımı olan çimlerin, nasıl sulanması gerektiğini bilmek ya da
sulama kısıtlamalarının nasıl yapılacağını bilmek gereksiz su kullanımını önleyeceği gibi maddi açıdan da tasarruf edilmesini sağlayacaktır.
Bu yüzden su kaynaklarının israf boyutunda tüketilmesine engel olmanın yanı sıra sağlıklı ve sürdürülebilir bir çim alanı yaratabilmek için çim sulamasında tasarruf için gerekli olan tüm yöntemleri kullanmak gereklidir.
Sağlıklı ve yeşil bir görünüme sahip olması gereken çimlerin sulama teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, gerektiğinden fazla ya da az sulama yapılmasına engel olacaktır.

Çimlerin ihtiyaç ve yetişme alışkanlıklarını bilmek, gereksiz yapılan sulamayı azaltma konusunda oldukça etkili olur.
Çim sulaması konusunda, su kullanımından tasarruf etmenin en iyi yollarından biri sağlıklı bir toprağa sahip olmaktır. Sağlıklı ve iyi bir toprak bileşimi sadece nemi iyi tutmakla kalmaz,
aynı zamanda bitki sağlığını da büyük oranda destekler. Derin köklenme, sabit ve dik bir büyüme, çimlerin zararlılara karşı direnç göstermesi ve yabancı otları boğması gibi durumlarda oldukça fayda sağlar.
Bunun yanı sıra çim bakımında etkili biçme bıçakları kullanmak su tasarrufu sağlanması için çok mantıklı bir yoldur. Çünkü kaba biçme bıçaklarından kaynaklı hasar görmüş ve kabaca kırılmış çim,
iyileşmek için daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bunun dışında yaylı havalandırmanın çimlerin suyu tutmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Tapa delikleri, suyun toprağa daha derin nüfuz etmesini sağlar.
Su tasarrufu için en iyi ipuçlarından bir diğeri de; çimlere kimyasal gübre eklememektir. Ağır çim gübrelemesi, çimlerin daha fazla suya ihtiyaç duymasını sebep olur.
Bu durumların tamamı dikkatli bir uygulama sonrasında hayata geçirildiğinde, su tasarrufu konusunda büyük oranda fayda sağlayacaktır.